Fy6 tuntuu välillä hiukan helpolta, itse olen sähkömies, sähkövaraukset ovat vieras juttu minulle, mutta vastukset, jännite jne ei.
Tuloksena on se, että en välttämätä käy kurssilla, enkä tee mitään kotiläksyjä, olen kuitenkin päättänyt itse keksimaan kytkentä ja laskea siitä… jotain.
Tuloksen voi tarkistaa simulointi ohjelmalla.
Mikä on virta “I?” kohdalla? (Piirroksessa on käytetty yhdysvaltojen merkintä, R1,R2 ja R3 ovat vastukset, V1 ja V2 ovat tasajännitelähteet.
Kirchoffin laki sanoo, että haarojen tulevien virtojen summat on sama kun lähtevien summat.
Siis I=I1+I2, I2 on virta joka kulkee R2 piirin kautta, ja I1 on virta joka kulkee R3 ja R1 kautta. Huom virta V1sta ei menee R2 suuntaan, ja virta V2sta ei menee R3-V1-R1 reitin pitkin, tai muuten virrat joutuvat menemään potentiaali vastaan, virta kuitenkin valitse “helpoin” reitti (Nimen oma I kohdan kautta).
I2=V2/R2, R13=R1+R3, I1=V1/R13
I2=3/5=0.6A, I1=4/50=0.08A
I=0.6+0.08=0.68A=680mA
vastaus: I kohdassa virta on 680 mA
Tarkistetaan – paras ohjelma, jota löysiin on LTspice IV, ainoastaan sen vika on yhdysvaltojen merkintä.
(R4 on “mittaus” vastus, se on suhteellisesti pieni ja ohjelma antaa tarkistaman siitä virran. Ohjelma myös vaadi maadoituspisteen, .tran, 11 merkintä tarkoitta aikaa kuinka pitkä simuloidaan piirin, ja meidän tapauksessa ei merkitse mitään kun ei mitään muutu, ja itse maadoituspiste vaikutta vain potentiaali eroihin, eikä virtoihin)
Tästä voi imuroida kytkentä, ja simuloida LTspicen avulla kytkennän itse, sekä mitata kaikki virrat ja jännitteet.
Ja potentiaali erotkin ovat sellaiset.. miten sanoisin – imaginaariset arvot, tavallaan.