Lukio vs. Yliopisto

Olen puhunut epäsuomikieleen kaverin kanssa facebookissa, kirjoitin yksityisviestin.

Sitten luin sen – ja ymmärsin että sen kannata julkaista. Sorri kielistä, olen vain ulkomaalainen joka tutki ympäristönsä, eikä oppinut kirjoittamaan puhtaasti, ilman virheitä.

Aluksi alkuperäinen versio, sitten yritän parhaani kääntää sen.

Сам передашь. Наслолько я знаю – ты в лукио не ходил? (Кстати зря – если нечем занятся, сходи в турун илталуки – вечером, пару часов, на такси – 100% интереснее, чем то чем ты вечером занимашься)
Даст бог – отучишься в лукио (это нудно, но отнюдь не трудно, даже не трудно получить ступуху, за примерную учебу, надо только приходить на занятия – многив и этого не делают, или считают что не могут)
Попадешь по слукио в универ. Не слу.шай, кстати лукиовских учителей, у них одна цель в жизни – гос. экзамены, которые по сути papugajan merkki, чтоб учителям зарплату платить и бумага какая-нить быка,

В универе по другому, как только тя взяли – ты можешь, что хочешь учить. Тютоймисто – на дурацкую пракитку загнать не может, такак ты бе безработный ищущий “хоть-чтото, я все унею”, а студент финкого оксфорда “турку универ”.
5 опинтеписте в месяц – легко. 45 в год – даже немного лишка, и учи себе – что хочешь. Проводи исследования, делай это с душой – так ещё и финансирование получишь.

А лукио, хоть и тривиальный, но шаг вправо-влево, прыжок – поытка улететь, карается на месте, как будто учителя ещё от начальных школьников не отвыкли.
Универ – круто. Но без лукио, как бы оно не было плохим – универ фактически не светит, а учится стоит даже если просто нечего делать, стоящее занятие.

Nyt minun käännös, pitäisi pidä mielessä että meillä oli toinen keskustelu menossa, eli tämä on mainoskatko ilman selkeä alkua.

Itse kerrot [terveisia, minun vaimolle]. Minun tiedon mukaan - sinulla ei ole lukio koulutusta? (Jos muistan oikein - ihan turhaa. Illalla, pari tuntia, sinulla on taksi sossulta. 100% mielenkiintoisempi, kun se riippumatonta mitä, sinä teet yleensä illalla)
Jos käy hyvä tuuri - suoritat lukion (tylsä, mutta ei yhtään vaikea, ei edes ole vaikea saada stupendirahat hyvästä opuskelusta. Tarvitse vain olla paikalla, ja se on se, monet muut ei edes sitä tekevät)
Lukiosta pääset yliopistoon. Älä ota täysin tosissa lukion opettaija, heillä on ainoa tarkoitus - yo-kokeet, jotkä suurinpirtein on papugauija merkit, josta opetajille maksetaan palkan, ja printataan virallisia papereita ja todistuksia.
Yliopistossa on hiukan toisella tavaalla - heti kun olet yliopistossa, saat oppia mitä itseä huvita. Työvoimatoimisto - ei voi määrätä mihinkään pakkotyöhön, et enää ole "työtön ihan-mita-työta-vaan hakija, joka osaa kaikki", vaan suomen oksfordin oppilas, "turun yliopiston".
5 opintopisteitä kuukaudessa on tosi helppo. 45 vuodessa - on edes ehkä liikä tarjottu.  Ja lue ihan mitä huvitta. Teke tutkimuksia, töitä mitä itse keksit, ehkä edes saat rahastusta siihen jossain vaiheessa.
Ja lukio... Vaikka triviaalinen vaihe omassa laissa - äskel vasemalle, äskel oikealle, jos hyppät - tarkoita että yrität lentä pakkoon, kaikista rangaistus - ammutus paikalla, heti, päähän. Niin kun lukion opettajat liian tottuneet peruskoululaisiin.
Eli yliopisto on kiva. Mutta ilman lukio, vaikka miten paha se olisi - ei yliopistoa. Ja opiskelun motiivina pitäisi ymmärtä että jos edes ei vaan ole parempi tekemistä.

Tämä on nykyheteinen, hyvin supistettu maailmankuvani.